7 Şubat 2017 Salı

VİTAMİNLER  VE MİNERALLER TABLOSU
   

Vitaminin AdıVücuttaki GöreviEksikliğinde Vücutta Görülün BelirtileriBulunduğu Besinler
AMikroplara karşı direnci arttırır. Gözü kuvvetlendirir.Çeşitli göz hastalıklarını ve gece körlüğünü önler.Balık yağı, yeşil ve sarı sebzeler, süt, yumurta ve tereyağı.
B1Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Beriberi hastalığını önler.Et, yumurta, meyve ve sebzeler, tahıl, bira mayası.
B2Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Dudakların çatlamasını, erken bunamayı ve görme yetersizliğini önler.Et, yumurta, meyve ve sebzeler, tahıl, bira mayası, süt ve peynir.
Kompleksi vitamini (Çeşitli B vitaminlerinin bir karışımı.)Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Beriberi ve Pellegra hastalığını önler.Et, süt, yumurta, yeşil bitkiler, ekmek ve bira mayası.
CDiş ve kemik yapılarını kuvvetlendirir, kanamaları önler.İskorbüt hastalığını (diş etleri kanaması) önler. Kas yorgunluğunu giderir.Limon gibi ekşi meyveler, domates, çilek, yeşil bitkiler, lahana.
DKemik ve dişleri kuvvetlendirir.Raşitizm denilen kemik hastalığını önler.Balık yağı, tereyağı, yumurta, süt.
ESinir sistemini kuvvetlendirir.Kısırlık ve ruhsal bozuklukları önler.Yeşil bitkiler, et, süt, tahıl, balık, susam, fındık, ceviz.
KKanın pıhtılaşmasını sağlar.Fazla kanamaları durdurur.Yeşil sebzeler, yumurta sarısı, domates, karaciğer.
MİNERALLER TABLOSU

MineralKaynağıGörevi
KalsiyumSüt, peynir, yumurta, yapraklı sebzelerKemik ve dişlerin yapısına katılır, kanın pıhtılaşması için gereklidir.
FosforProteince zengin besinler, tahılKemik ve dişlerin yapısına katılır, enerji kullanımı için gereklidir.
MagnezyumSüt, peynir, tahıl, sebzeler, fındık gibi sert kabuklu meyvelerSindirimde uyartının iletilmesine yardım eder.
PotasyumBesinlerin çoğu, özellikle sebze ve meyvelerSodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder.
Sodyumİyotlu tuz, besinlerin çoğuSodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder.
DemirKaraciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, yapraklı sebzelerOksijen taşınmasında rol oynayan hemoglobinin yapısında bulunur.
İyotİyotlu tuz, deniz ürünleriTiroit bezinin işlevlerini gerçekleştirebilmesi için gereklidir.
ÇinkoEt, balık, yumurta, sütYaraların iyileşmesinde etkilidir. Büyüme ve gelişme için gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder