20 Şubat 2017 Pazartesi

KİCBOKS SPORU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Kick boks sporu, farklı tekniklerin içinde yer aldığı bir savunma sporudur. Tamamen iki farklı spor olan Karete ve Muay Thai’nin bir araya gelemesi sonucunda oluşturulmuş, güce ve teknik bilgiye dayanan bir dövüş sporudur. En önemlisi aşırı derece sert bir spor olmasıdır.  Rakibinizi yenmek için yüksek güç gerektiren bu spor, diğer birçok spordan daha fazla enerji ve güç harcamanızı sağlar.
Kick Box, en sert sporlar arasında yer alır. Güce dayalı olan bu sporda tekniği ne kadar iyi öğrenir ve gücünüzü o teknik üzerinde yoğunlaştırırsanız o kadar başarı sağlamanız mümkün olacaktır.   
Kick-Boks sadece saldırı sporu değildir!
Kick boks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren bir spor dalı olduğu için muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için İyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate almak ve söylediklerini harfiyen yerine getirmek önemlidir. İlk birkaç ay kondisyon çalışmakla geçer. Daha sonra teknik ve taktik antrenmanlara geçilir. Tekme, yumruk, diz ve dirsek darbeleri zaman içerisinde sporcuya öğretilir. Gardını hangi durumlarda nasıl alması gerektiği anlatılır. Kick-Boks’un sadece saldırı sporu olmadığı; saldırı ve savunmanın aynı dozajda ve aynı konsantrasyonla yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilir. 
Kick Boks Müsabakaları
Kick Boks müsabakaları genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılır. Bu disiplinler; Semi Contact, Light Contact ve Full Contact’dır. 
Semi Contact;
Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler vardır. Yetişkin bayanlarda ise50 kilodan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcuttur. Gençler ve minikler için hem sıkletler hem müsabaka talimatnamesi çeşitli değişiklikler gösterir. Müsabakalar 2şer dakikadan 3 raunddur. Puanlama sistemiyle kazanan belli olur. Başın üstü, sırt ve boyun vurulması yasak bölgelerdir.
Light Contact;
Yetişkin erkeklerde ve bayanlarda sıklet durumları Semi Contact disipliniyle aynıdır. Müsabakalar 2şer dakikadan 3 raunttur. Semi Contact’dan farklı olarak hız ve tekniğe bağlı değildir sadece bu disiplin. Aynı zamanda yüksek güç ve dayanıklılık da barındırır. Maç genelde durdurulmaz, puanlama yahut nakavt ile son bulabilir.
Full Contact;
Adından da anlaşılacağı üzere bu disiplinde rakiple dişe diş bir mücadeleye girilir. Bu disiplinde kullanılan kurallar K1 profesyonel liginde kullanılan kurallara eşdeğerdir. Kick Boks’un en profesyonel halidir.

Kick Boks’un faydaları neler?
  • Tüm vücudu çalıştırır.
  • Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kaloıri harcatır.
  • Stres attırır. Günün stresinden kurtulmak için birebir bir özelliğe sahiptir.
  • Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.
  • Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.
  • El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz.
  • Efor sarf ederken, kap atım hızını yükseltir, vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.
  • Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.

7 Şubat 2017 Salı




VİTAMİNLER  VE MİNERALLER TABLOSU
   

Vitaminin AdıVücuttaki GöreviEksikliğinde Vücutta Görülün BelirtileriBulunduğu Besinler
AMikroplara karşı direnci arttırır. Gözü kuvvetlendirir.Çeşitli göz hastalıklarını ve gece körlüğünü önler.Balık yağı, yeşil ve sarı sebzeler, süt, yumurta ve tereyağı.
B1Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Beriberi hastalığını önler.Et, yumurta, meyve ve sebzeler, tahıl, bira mayası.
B2Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Dudakların çatlamasını, erken bunamayı ve görme yetersizliğini önler.Et, yumurta, meyve ve sebzeler, tahıl, bira mayası, süt ve peynir.
Kompleksi vitamini (Çeşitli B vitaminlerinin bir karışımı.)Sinir sistemi ve kas sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.Beriberi ve Pellegra hastalığını önler.Et, süt, yumurta, yeşil bitkiler, ekmek ve bira mayası.
CDiş ve kemik yapılarını kuvvetlendirir, kanamaları önler.İskorbüt hastalığını (diş etleri kanaması) önler. Kas yorgunluğunu giderir.Limon gibi ekşi meyveler, domates, çilek, yeşil bitkiler, lahana.
DKemik ve dişleri kuvvetlendirir.Raşitizm denilen kemik hastalığını önler.Balık yağı, tereyağı, yumurta, süt.
ESinir sistemini kuvvetlendirir.Kısırlık ve ruhsal bozuklukları önler.Yeşil bitkiler, et, süt, tahıl, balık, susam, fındık, ceviz.
KKanın pıhtılaşmasını sağlar.Fazla kanamaları durdurur.Yeşil sebzeler, yumurta sarısı, domates, karaciğer.
MİNERALLER TABLOSU

MineralKaynağıGörevi
KalsiyumSüt, peynir, yumurta, yapraklı sebzelerKemik ve dişlerin yapısına katılır, kanın pıhtılaşması için gereklidir.
FosforProteince zengin besinler, tahılKemik ve dişlerin yapısına katılır, enerji kullanımı için gereklidir.
MagnezyumSüt, peynir, tahıl, sebzeler, fındık gibi sert kabuklu meyvelerSindirimde uyartının iletilmesine yardım eder.
PotasyumBesinlerin çoğu, özellikle sebze ve meyvelerSodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder.
Sodyumİyotlu tuz, besinlerin çoğuSodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder.
DemirKaraciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, yapraklı sebzelerOksijen taşınmasında rol oynayan hemoglobinin yapısında bulunur.
İyotİyotlu tuz, deniz ürünleriTiroit bezinin işlevlerini gerçekleştirebilmesi için gereklidir.
ÇinkoEt, balık, yumurta, sütYaraların iyileşmesinde etkilidir. Büyüme ve gelişme için gereklidir.

VİTAMİN NEDİR?

Normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir.

Vitaminler ve görevleri;
Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynarlar. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar

Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar.

Vitaminler vücutta “yakılmaz”, yani vitaminlerden doğrudan enerji (kalori) alınmaz. Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın kan dolaşımında sürekli mevcut olmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozu zararlı olabilir. Özellikle vitamin A ve D’nin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az miktarda depolanır. Bazı vitaminler ise büyük ölçüde karaciğerde depolanır. Örneğin karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir ve karaciğerin D vitamini deposu dışarıdan hiç D vitamini almayan bir kişi için genellikle 2-4 ay kadar yeterlidir.
Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı nispeten düşüktür. Bu, özellikle B vitaminlerinin birçoğu için geçerlidir. B kompleks vitaminleri eksik alan bir kişide bu eksikliğin belirtileri bazen birkaç günde ortaya çıkar. B12 vitamini bunun dışındadır, çünkü B12’nin karaciğerdeki deposu kişiye bir yıl veya daha uzun süre yetebilir. Suda çözünen bir başka vitamin olan C vitamininin yokluğu birkaç haftada belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt hastalığı ise 20-30 hafta içinde ölümle sonuçlanabilir.
Neden spor yapmalıyız?
Spor yapmanıSporu her zaman uzun vadeli olarak düşündüğünüz takdirde sonuç alabilirsiniz. Yemek yemek vücudunuz için ne kadar gerekli bir ihtiyaç ise spor yapmakta günümüz dünyası için o kadar gereklidir. Gün geçtikçe ilerleyen teknolojinin insanların hareketsiz kalmasıyla doğru orantılı olarak ilerlediği herkes tarafından bilinmektedir. Artık günümüzün çoğunu masa başında oturarak, araba kullanarak ya da herhangi bir taşıtla seyahat ederek geçiriyoruz. İşte bu durum insanın fiziksel görünümüne etki eden en önemli etkenlerden biridir.
Hareketsizlik ve pasif yaşam tarzı, vücut kas kitlesinde azalmaya, metabolizma hızında yavaşlamaya yol açar. Bu iki durumun sonucunda da dahili rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Vücut yağ oranında da yükselmeler meydana gelebilir. Bu durumu engellemenin bir yolu hareketli yaşamdır, spor yapmaktır. Bunun için yapmanız gereken şey ise gün içerisinde az da olsa kendinize zaman ayırıp düzenli ve bilinçli bir egzersiz programını takip etmek olacaktır.

İnsanın toplum kurallarına uygun olarak yaşayabilmesi, iyi ilişkiler kurabilmesi, sağlıklı ve dürüst davranabilmesi, düşünce gelişiminin yanında, bedensel ve ruhsal gelişimine de bağlıdır.
Bedensel yönden sağlıklı olan insan biz duygusunu geliştirerek, takım ruhunu ve kendine güvenini kazanmış, milli ve manevi amaçların niteliklerini taşıyan, küçüklerini seven ve koruyan, büyüklerine saygılı, vatanını ve milletini seven; başta Atatürk olmak üzere Türk büyüklerini kendine örnek alan, davranışlarını kontrol edebilen, doğru, temiz, düzenli, öz güveni, disiplin, özgür zamanlarını yararlı ve zevkli çalışmalarla değerlendirebilen birer vatandaş olarak yetişmelerinin gerektirdiği her türlü organize fiziksel faaliyetler Beden Eğitimi çalışmalarıyla gerçekleştirilmektedir.
Kişisel Yönden Sporun Önemi: İyi bir moral ölçüleri içerisinde gelişmiş kemik, kas yapısı ve iyi bir duruş alışkanlıkları kazandırır. 
Kültürel zevk, duyarlılık sağlar. 
Serbest zamanları değerlendirme davranış ve becerileri kazandırır.